AHVEN

Ahven on yleinen, helppo ja maukas saaliskala. Ahven on parvikala ja usein parven osuessa kohdalle ovat saaliitkin runsaita. Ahvenparvet viihtyvät vedenalaisilla matalikoilla ja niiden rinteillä. Ahvenen löytää myös suojaisesta sisälahdesta kaislikoiden reunoilta. Myös salmet, joissa on virtausta, saavat ahvenet viihtymään. Toisinaan ahvenia on myös kaislikoiden laidoissa.
Oleellista ahvenen kalastuksessa on veden syvyys. Ahvenparvet vaihtavat syvyyttä mm. veden lämpötilan ja tuulen mukaan, mikä tekee ahvenparven löytämisestä toisinaan hakuammuntaa. Jos ahven ei melko nopeasti nappaa vieheeseen, kannattaa paikkaa ja syvyyttä vaihtaa.
Ahventa voi kalastaa ja saaliitkin ovat usein hyviä ympäri vuoden. Syksyn alku on ehkä otollisinta aikaa ahvenen kalastukseen. Vesien viiletessä ahvenet etsivät mieluisia lämpimiä paikkoja ruokaillessaan.

Ahvenen pilkkiminen

Talven pilkkihommissa ahven on ehdottomasti yleisin saaliskala. Pilkkimisessäkin oleellista on ahven parvien löytäminen ja veden syvyys. Keskitalvella ahvenet saattavat olla vähän syvemmällä ja passiivisempia, mutta kevättä ohti mentäessä ahvenet siirtyvät matalikoille valmistautuessaan kutuun.
Keväällä vesien lämmetessä ahven alkaa kutupuuhiin. Isommat ahvenet oleilevat syvemmällä ennen kutua, eivätkä ota helpolla vieheeseen. Pääsääntöisesti ahven kuitenkin syö keväällä ihan samalla tavalla kuin muinakin vuodenaikoina.

Suosituin menetelmä on jigikalastus

Ahvenen kalastuksessa nykyisin suosituin menetelmä on jigaus, jota voi kokeilla koska tahansa avovesiaikaan. Jigi on koukku, jossa on kiinteä paino. Jigikoukkuun pujotetaan muovinen mato, toukka tai kala. Jigin pyrstön vikkelä liike ja aito ulkonäkö houkuttelevat ahvenia tehokkaasti. Jigin koko valitaan saaliskalojen mukaan, jigin paino syvyyden perusteella. Vaihtoehdot väreissä ja malleissa ovat lähes rajattomat. Kokeilemalla ja kokemuksella löytyy kuhunkin tilanteeseen sopivat yhdistelmät.

Ahven on herkullinen ja helppo ruokakala.

Ahvenen yleisin valmistustapa on tietysti ahvenfileet. Ehkä parhaimmillaan ahvenfileet ovat ihan vain voissa paistettuna. Savustettu tuore ahven vie kielen mennessään.

envelopephone-handset
fiFinnish