TAIMEN

Taimen on erittäin haluttu ja samalla vaikea saaliskala vapaa-ajan kalastajalle. Taimen lohikalana on myös erittäin maukas ruokakala.

Haastava kalastuksen kohde

Haastavaksi taimenen kalastuksen tekee ensinnäkin niiden vähäinen määrä. Rasvaevällinen meritaimen on rauhoitettu kokonaan kaikilla merialueilla vuodesta 2019. Istutettujen ja kalastettavaksi tarkoitettujen meritaimenten rasvaevä on leikattu pois. Rasvaevättömiä meritaimenia voi siis huoletta kalastaa ja ottaa ruoaksi, kunhan ne täyttävät alamitan vähimmäisvaatimuksen 50 cm.
Taimenen kalastuksessa haasteena ovat myös kalapaikat sekä taimen itsessään erittäin vahvana kalana. Taimenta kalastetaan useimmiten kivikkoisilta ja mataliltakin rannoilta ja vuodenajasta riippuen olosuhteetkin saattaa olla haastavat. Iskiessään kiinni vieheeseen taimen tekee usein isoja pyrähdyksiä ja hyppyjä jolloin taimenen saaminen veneeseen asti on haaste sinällään.

Taimenen kalastusajat

Taimenen kalastuksessa ja ottipaikoissa veden lämpötilalla on suuri merkitys, varsinkin keväällä. Keväällä paras aika meritaimenen kalastukseen on huhtikuussa jäiden lähdöstä toukokuuhun. Tämän jälkeen vesi lämpenee liiaksi ja taimen siirtyy syvemmille vesille.Syksyllä paras aika meritaimenen kalastukseen on lokakuusta jäiden tuloon asti.
Keväällä aurinko lämmittää pintaveden huomattavasti syvää vettä lämpimämmäksi ja taimen hakeutuu näille paikoille lämmön ja saaliskalojen myötä. Kalastajan on siis pääteltävä missä on lämmintä vettä, josta taimenet tulevat nauttimaan. Kevyt tuuli, joka työntää pintavettä avomeren suunnasta esim. etelään avautuvaan lahteen, on hyvä ottipaikka taimenelle keväällä.
Auringonpaiste on hyvä asia lämmittäessään vettä, mutta kalojen silmät kuitenkin ärsyyntyvät suorasta auringosta ja taimen ei välttämättä oleile suorassa auringonpaisteessa, vaan varjossa esim kiven takana.
Kun vesi jälleen viilenee syksyllä, alkaa uusi sesonki taimenen kalastuksessa. Syksyn meritaimenen kalastus tunnetaan myös nimellä tyrskykalastus, koska melkein aina on tuulta ja aallokkoa. Syksyiset ottipaikat ovat matalikkoja ja saarten kärkiä, jotka kuroutuvat merta kohden. Ne ovat paikkoja, joissa vesi liikkuu, mutta kivien väliin muodostuu sellainen akanvirta, jossa taimenen on helppo pysyä paikallaan.
Taimenta kalastetaan useimmiten lusikkauistimilla ja “puikoilla”. Taimenta kalastaessa tärkeää on myös vieheen uittamisen nopeus ja tekniikka.
phone-handset
fiFinnish