HAUKI

Hauki on lähes kaikille tuttu kala ja himottu saalis lähinnä kokonsa vuoksi. Toki hauesta saa maittavia ruokiakin. Saaristomerellä saaliiksi usein saa 2-5kg vonkaleita, eikä kymmenkiloinen jättiläinenkään ole täysin mahdoton saalis. Suurin hauki Suomessa on 18,8kg. Hyvä ruokala on 1,5 - 3kg kokoinen hauki. Isoimmat hauet varsinkin ovat tärkeitä kalakannan säilyvyyden kannalta, joten ne tulisi aina pyrkiä vapauttamaan vahingoittumina. Hauki viihtyy sisälahdilla kaislikoissa ja kivikoissa, jotka tarjoavat suojaa ja josta löytyy hauelle ravintoa.

Haukikalastus vuodenaikojen mukaan

Keväällä hauen löytää hyvinkin matalista ja suojaisista lahdista, jonne hauki saapuu kutemaan. Ennen kutua ja sen jälkeen hauki nappaa yleensä ahnaasti vieheeseen. Kudun aikana hauki ei vieheistä innostu ja kalan kuteminen on syytä muutenkin rauhoittaa ja pysyä pois varsinaisilta kutulahdilta. Keväällä haukea voi kalastaa vasta kasvun alkuvaiheessa olevan ruovikon seastakin spinnerbait-uistimilla ja toki ,myös muilla vieheillä aivan kaislikon reunoilta.
Kesän alkaessa varsinkin suurimmat hauet siirtyvät hieman syvemmälle ja ulommas merelle. Toki kaislikon reunasta tärppejä saa ympäri vuodenkin, mutta kesä ei ole kovin otollista aikaa hauen kalastukselle.
Syksyllä vesien viiletessä hauki suuntaa usein takaisin kohti kaislikon laitamia. Tällöin usein käytettävät vieheet kasvavat ja usein syksyn edetessä sitä mukaa myös saaliskalojen koko. Hauen avovesikalastus jatkuu aivan siihen asti kunnes rannat jo jäätyvät. Hauki saalistaa näköaistillaan ja vieheiden valinnassa on merkitys veden värillä ja sääolosuhteilla.
Myös talvella hauki tarjoaa innokkaalle kalastajalle kivoja kokemuksia. Hauen täkyonginta onkin varsin mukavaa puuhaa kauniina talvipäivänä. Tarpeeksi iso kaira, isot koukut ja välineet vain mukaan, niin jään alta saattaa napata isokin peto. Saaliit yleensä paranevat kevättä kohti mennessä, kun hauki alkaa jo veden lämmetessä ja valon lisääntyessä siirtymään kohti kutupaikkoja.
Hauki siis tarjoaa elämyksiä kalastajalle lähes ympäri vuoden. Hauki on saalistaja, joka vaanii saalistaan ja sen osuessa kohdalle tekee nopean syöksyn. Hauki on vahva kala ja isoin hauen saaminen veneeseen asti on aina oma elämyksensä. 

Hauki ruokakalana

Hauki on usein aliarvostettu ruokakalana, vaikka siitä saa erittäin maukkaita herkkuja. Haukipullat tai -pihvit voi maustaa monella tavalla ja saada erilaisia makuelämyksiä. Hauesta saa myös esimerkiksi erittäin maukkaita ja täysin ruodottomia kalapuikkoja, jotka vievät kielen mennessään.
envelopephone-handset
fiFinnish