Kalastus on jatkuvaa oppimista. Kalastusopas oppii aina kalastaessaan on sitten kalastamassa yksin, asiakkaiden tai ystävien kanssa. Olosuhteet ja kalojen käyttäytyminen yksinään ovat yhdistelmänä ikuinen mysteeri. Usein kun luulee jotakin tietävänsä, se tulee todistettua vääräksi. Lisäksi välineet kehittyvät koko ajan. Markkinoille tulee uusia vieheitä ja ajoittain jopa viehetyyppejä. Lisäksi teknologian kehitys heijastuu vahvasti myös kalastukseen.
Itse olen hyvin pitkälti perinteinen kalastaja ja myös kalastusopas. Käytössäni on tietenkin jo pitkään ollut kaikuluotaimet ja plotterit ja toki niitä tulee paljon käytettyä ihan jokapäiväisenä perustyökaluna. 2D-kaikujen tullessa markkinoille suurella innolla tuijotettiin näyttöä ja vertikaalijigattiin kalaa. Viistoluotaimen myötä aluksi innostus oli kova myös hauenkalastuksessa kartoittaa rantoja ja etsiä kaloja. Nykyisin kuitenkin ne ovat sivuroolissa ja ensisijaisesti kalaa etsitään oman kokemuksen ja tiedon varassa. Kaikuluotaimet enemmänkin vain vahvistavat tai kumoavat olettamuksia – ollaanko oikeassa paikassa ja syvyydessä, onko alueella ja kohteessa kalaa.
Omasta mielestäni kalastusmatka ja kokemus kuitenkin muuttaa paljon luonnettaan, jos kalastetaan “teknologia edellä”. Itse pidän siis tärkeämpänä itse kokemusta merellä kalastamisesta, luonnosta ja ympäristöstä kuin juuri esimerkiksi sen suurimman kalan kalastamisesta. Tässä pillee myös kalastuksen hienous – se tarjoaa hyvinkin erilaisia elämyksiä ja kokemuksia sen mukaan mitä itse haluat.
Mutta sitten itse asiaan, eli live-kaikuluotaimiin ja live-kalastukseen. Itse varsinaisesti tutustuin aiheeseen vasta kuluneella kalastuskaudella. Lähdin avoimin mielin nuoren, innostuneen ja todella taitavan kalastajan ja kalastusoppaan kyytiin tutustumaan lajiin. Ja kyllä vain innostuinkin niin paljon, että piti lähteä toisenkin kerran ja alkaa itsekin pohtimaan välineiden hankintaa. En näe itseäni varsinaisesti livekalastajana tulevaisuudessakaan, mutta kyllähän se on sekä hieno kokemus että myös erittäin opettavaista.
Itselleni suurin anti oli nähdä reaaliaikaisena kalan sijainti ja reaktiot. Ensimmäinen oppi tosiaan oli se missä tarkalleen kohdekala on ja miten se käyttäytyy. Kalan oleskellessa välivedessä sen kalastaminen tietenkin perinteisin menetelmin on aina vaikeampaa. Lisäksi kalan ollessa aktiivinen ja liikkeellä, se vaikenee entisestään ja alkaa olemaan enemmänkin lottoamista kuin kalastamista.
Itselleni vahvistui myös näkemys siitä miten tällä uudella teknologialla voi tukea perinteisempää kalastusta ja kalastusoppaan työtä. Vaikka sitä ei käytetään varsinaiseen täsmäkalastukseen, sillä tosiaan pystyy hyvin määrittelemään tarkempia alueita ja syvyyksiä kalastamiselle. Lisäksi sen avulla pystyy havainnoimaan kalan käyttäytymistä ja reagointia esim erilaisiin vieheisiin.
Livekalastus ei kuitenkaan ole oikotie onneen, suurempaan saalismäärään tai siihen ennätyskalaan. Tämän teknologian ja la lajin opettelu vaatii aikaa ennen kuin se alkaa tuottamaan tulosta. Ensin on opeteltava tulkitsemaan ja lukemaan näyttöä oikein. Sitten se on yhdistettävä kaikkeen muuhun tekemiseen, eli veneen ja anturin ohjaamiseen niin, että pääset hyvälle kalastusektorille kohdekalaan nähden. Kun kaikki tämä alkaa sujumaan pitää vielä osata heittää tarkasti, vajottaa oikealle syvyydelle, säädellä millimetrin tarkasti vieheen liikkeitä. Ja oikeastaan ennen kaikkea edellä manittua on oltava hyvä käsitys sitä missä sitä kalaa voisi olla. Saaristomerellä voi varmasti ajella päivän toisensa perään, jos jo lähtökohtaisesti on väärällä alueella.
Oma vahva suositus on siis ryhtyä tähänkin oppiin kalastusoppaan avustuksella. Jos olet aloitteleva kalastaja ylipäätään, on paras vaihtoehto ensiksi varata kalastusmatka ja kalastusopan, joka perehdyttää sinua välineiden ja kalan käyttäytymisen perusteisiin. Näin osaat valita itsellesi paremmat välineet sekä suunnitella kalastusmatkan oikealle alueelle ja oikeaan aikaan.
Sitten kun olet hankkimassa live-luotainta kannattaa myös se aloittaa kunnon opastuksella ja lisäksi suunnitella aikaa itsekin sen opettelemiseen maltilla. Tähän en siis voi itseäni suositella, koska olen aivan vasta-alkaja itsekin. Mutta voin antaa hyvin vahvan suositukseni erittäin taitavasta kalastusoppaasta – Niklas Lindroos, https://www.predator-fishing-adventures.com/
#kalastusopas #kalastusmatka