Syksyn alkaessa alkaa kalastajan ja kalastusoppaan ajatukset jo olemaan viileämmissä vesissä ja syksyn saaliskaloissa. Kaikessa kalastuksessa on tärkeää, että välineet ovat tarkoitukseen sopivat ja ennen kaikkea kalastajalle sopivat ja mieleiset. Kalastusopas on oiva valinta siinä tapauksessa, että haluat vaikka tutustua johonkin uuteen saaliskalaan, sen kalastamiseen ja välineisiin ennen välineiden hankintaa. Mitäs jos siis lähtisit syksymmällä kalastusoppaan kanssa taimenta kalastamaan?
Vesien viilenemistä odotellessa on hyvä hetki käydä läpi taimenen kalastuksen välineet. Itse käytän sekä avokelaa että hyrräkelaa vähän fiiliksestä, kalapaikasta ja kelistä riippuen. Taimenen kalastuksessa avokela on ehdottomasti se helpoin ja suosituin kela. Oikealla vavalla ja siimalla sillä saa taimenvieheet lentämään pitkälle ja tarkasti. Valaskalan kalastusreissuilla asiakkaaila onkin 2500-kokoinen vaokela ja vapana pitkä ja herkkä kokotoiminen vapa. Siimana käytän laadukasta ja pehmeää kuitusiimaa ja ehkäpä moneen muuhun taimenen kalastajaan verrattuna aika paksuakin siimaa, jopa 0,20mm. Mukavuus edellä siis, jotta siimaa kestää kivikot ja vieheen irrottelut ronskimminkin tarvittaessa. Siiman paksuus hieman verottaa heittojen pituutta. Siiman päässä käytän paksusta monofiilistä n 50cm mittaista “peruketta”, joka myös lienee enemmän mukavuustekijä kuin syöntiin tai tartuttavuuteen vaikuttava.
Kalastusmatkalla kalastusoppaan kyydissä pääset myös kokeilemaan hieman erilaisia vieheitä. Taimenen kalastuksessa ja vieheen valinnassa omat suosikit ovat hyvin selkeitä. Tässä lajissa omasta mielestäni vain korostuu vieheen henkiset kyvyt – jos se luo uskoa kalastajaan, se todennäköisemmin tuo myös saalista. Omassa käytössä on pääasiassa kevennettyjä lusikoita ja hyvin usein kotimaisia tuotteita, kuten Vekkulit ja Meriläinen luresin lusikat. Westin Great Heron on myös loistava valinta ja hinnaltaa myös aloittelijalle mukavampi.
Tässä lajissa värit todella hivelevät ja viehättävät kalastajan silmää jopa ehkä enemmän kuin kalaa. Keväisin ja vesien ollessa vielä kylmiä on usein käytössä vaaleammat värit kuten keltainen, valkoinen ja pinkki.
Syksymmällä värit on usein vähän tummempia. Päivästä ja fiiliksestä riippuen saattaa päässä olla ihan luomuväriä, hilettä tai räikeämpää väriä, eli harmaata, lilaa, hilettä, oranssia….. Ai niin, pakissa pitää aina olla punamusta, eli pumu.
Taimenta kalastaessa sisäsaariston matalat ja ruovikkoiset lahdet jätetään suosiolla väliin. Kalastusopas suuntaa silloin veneen syvempien vesien äärelle ja usein hieman ulommas saaristoon.
Kalastaessa tietysti aina pitää pitää mielessä, että kala on siellä missä sille löytyy ruokaa ja se pystyy saalistamaan. Keväisin veden lämpötilalla on enemmän merkitystä, kun lämpenevät vedet houkuttelevat kaloja tiettyihin paikkoihin.
Taimenta kalastaessa itsellä on muutama perusajatus siitä mistä se kala voisi löytyä. Lähellä ja käytännössä näköetäisyydellä pitäisi löytyä syvää vettä. Taimen pitää liikkuvasta vedestä jolloin karikot, niemenkärjet, yksittäiset kivet usein luovat sille otollisen paikan. Myös tuuli luonnollisesti saa veden liikkumaan ja harvemmin se nappaa ihan tyynen puolelta, mutta tuskin myöskään siitä kaikkein kovimmasta aallokosta syysmyrskyllä.
#Kalastusopas, meritaimen, saaristo