Syksy saaristossa kalastellen

Omasta mielestäni syksy on parasta aikaa kalastukselle saaristomerellä.  Veden lämpötila laskee, mikä saa kalat liikkumaan aktiivisemmin. Kalat kerääntyvät lämpimiin kerroksiin, jolloin parven löytyessä kalastaja saatetaan palkita runsaalla saaliilla. Parasta syksyssä on kuitenkin kalastuksen ja mahdollisuuksien runsaus. Kalastusoppaan matkassa on mukavaa syksyllä tutustua vaikka uusiin välineisiin ja paikkoihin.

Omalta osalta syksyn alussa yleisin kohdekala on ahven. Onhan ahventa kiva kalastaa kesälläkin, mutta syksyllä ahvenet alkavat parveutumaan ja saalismäärät kasvavat. Kesällä jonkin verran käytössä olevat vaaput, bladet ja pienet spinnerit jäävät useimmiten syksyllä laatikoihin ja kalastus on pääsääntöisesti jigailua. Ahventa kalastaessa on ainakin itselle mahdotonta antaa hyviä yleisiä vinkkejä esim jigeistä. Joskus ahven nappaa mihin vain ja välillä saa hakea oikeaa väriä ja mallia vähän kauemmin. Aina se kuitenkin riippuu päivästä, kellonajasta, sästä jne. Jos jigailua ei ole tuttua, varaa itsellesi kalastusopas ja tutustu lajin saloihin.

Kuhaa kalastan aktiivisesti vasta vähän myöhemmin syksyllä. Syyy lienee lähinnä laiskuus lähteä etsimään kuhaa isommalta alueelta ja sen sijaan odottelen kuhan ilmestyvän tutuille paikoille ja syvyyksiin. Kuhaa kalastan vain jigittämällä. Jigit ovat luonnollisesti pykälää isompia ahvenen kalastukseen verrattuna. Viime vuosina Turun saariston kuhapaikoilla on ollut ilo huomata keskikoon hieman kasvaneen. Onhan meressä isojakin kuhia, mutta itse en kalasta erityisesti ison kalan perässä. Jätän suosiolla ne hommat live-kaikuluotaimen kanssa puuhaaville innokkaille kalastajille.

Syksyn edetessä isommat hauet suuntaavat matalammille alueille ja kaislikoiden reunamille. Hauen osalta kalastuksessa onkin enemmän kyse se ison pötkäleen löytämisestä kauden edetessä. Jos mielessä on se suuri hauki, varaa vaikka kalastusopas. Näin saat käyttöösi hyvät välineet, etkä tuhlaa aikaasi niillä ei ehkä ihan parhaila paikoilla.

Sitten se merten mersu ja yksisarvinen, taimen. Taimenen kalastus keskittyy ihan syksyn loppuun. Tänä syksynä se kauden loppu tulikin hieman yllättävän aikaisin ja taimenen kalastus jäi paljon suunniteltua vähemmälle. Niinpä tältä erää jätän taimenen kalastuksesta tarinoinnin lyhyeen.

envelopephone-handset
fiFinnish