Perinteitä vaalien

Mitäs kalastusopas tekee kesällä…. Aika paljon kaikkea muutakin kuin kalastusta, mutta toki kalastuksellakin on oma osansa. Itselläni kesän parhaita juttuja on kalastaa hieman perinteisemmin, nimittäin pitkäsiimalla.

Kyseisellä tavalla on näiltä vesiltä kalasteltu jo vuosikymmeniä. Pitkäsiimalla kalastus ajoittunee kesään ensinnäkin mukavien kalastusilmojen vuoksi, mutta myöskin syöttikalojen saatavuuden vuoksi. Toki pitkäsiimalla kalastaminen tänä päivänä on hieman jopa kyseenalaista, koska tällä perinteisellä tavalla ei aina varmuudella pysty vapauttamaan kaloja, vaikka tarkoitus olisi. Lisäksi syöttikalat tulee ensi pyytää ja niiden kanssa ei tietenkään millään pysty noudattamaan tämän hetken sääntöjä kalojen tainnuttamisessa ja käsittelyssä. Vaikka kalastusoppaana ja aktiivisena kalastajana aina huolehdin kalojen käsittelystä ja vapauttamisesta mahdollisimman hyvin, on minulle myös perinteillä tietty arvo.

Pitkäsiimalla kalastaminen siis aloitetaan kalastamalla syötit siimaan. Syöttinä toimivat n 5cm pituiset pikkukalat, joita perinteisesti tällä seudulla kutsutaan tiuroiksi. Käytännössä ne ovat siis pieniä salakoita, särkiä tms. Itse pyydystän syötit hyvin pienisilmäisellä verkolla. Tässä suurin haasten on saaliin määrä. Joko syöttejä ei saa tarpeeksi tai parven osuessa kohdalle niitä tulee todella paljon. Tänä kesänä ensimmäistä kertaa pitkäsiimaa viritellessä toteutui tuo jälkimmäinen ja kerralla tulikin sitten koko kesän syötit. Ylimääräiset siis pakastettiin odottamaan seuraavaa kalastusta.

Syötit pujotetaan pitkäsiimaan koukkuun kalan selästä. Käsittääkseni yleisin tapa on laittaa syötit koukkuun etukäteen, mutta jotkut kiinnittävät syötit vasta siima laskettaessa. Itse siima koostuu selkäsiimasta ja siinä noin kolmen metrin välein kiinni olevista tapseista. 

Siima lasketaan veneestä mereen ja painoilla sekä alussa että lopussa, mutta myöskin matkan varrella varmistetaan siiman pysyvän pohjassa. Itse lasken siiman aina hieman vaihtelevin syvyyksiin, yleensä 2-6 metrin veteen.

Siiman annetaan kalastaa yön yli ja varhain aamulla onkin sitten kiva lähteä kokemaan pitkäsiima. Siima kelaillaan takaisin laatikkoonsa ja samalla tietenkin irrotetaan sekä syötit että saaliskalat. Itsellä  toivotui saalis on kuha ja toki mukavan kokoiset ahvenetkin maistuu. Toki haukiakin siimasta tulee, vaikka niitä ei toiveissa olekaan. Hauki yleensä nappaa kiinni siimaan ennestään tarttuneeseen ahveneen tai pieneen kuhaan. Niinpä hauen onnistuu joko tarkoituksella tai vahingossa helposti karkuuttamaan, koska koukku ei ole hauessa kiinni.

Vapauttamisen ja kalan käsittelyn haaste koskee lähinnä alamittaisia kuhia. Vaikka kuinka huolella homman hoitaisi, joskus saaliiksi päätyy myös alamittainen kuha. Sitähän ei lain mukaan saa ottaa saaliiksi, vaan ne on sitten kuolleena hävitettävä takaisin mereen. Harvinaisemman haasteen saattaa tuottaa ankerias. Edellisestä kerrasta on jo yli 20 vuotta, joten ihan jokapäiväisiä vieraita ei ankeriaat ole, jos enää koskaan näillä vesillä. Ankerias on siis täysin rauhoitettu kala ja se pitää aina vapauttaa.

Kalastaminen tarjoaa paljon muitakin elämyksiä kuin kaikuluotaimen näytön tuijottelua. Kalastusopas voi siis opastaa myös hieman perinteisempää kalastusta:D

#kalastusopas #kalastusretki # Kalastusmatka # Turku # Naantali # Parainen

envelopephone-handset
fiFinnish