Kesäistä kalastusta saaristossa

Kesä ei varmastikaan ole otollisinta aikaa saaristossa sille ennätyskalalle tai runsaslukuisemmalle saalille. Toisaalta kesällä säät suosivat ja hellivät kalastajaa ja kyllä sieltä saalistakin löytyy ja joskus isojakin kaloja. Miettiessäsi ehkä jo seuraavan kesän lomasuunnitelmia kannattaa ainakin yhdeksi vaihtoehdoksi ottaa kalastus ja kalastusopas. Kalastusoppaan matkassa on kesällä kiva tutustua kalastamisen saloihin vaikka perheen tai ystäväporukan voimin. Säiden helliessä ne ei ehkä kaikkein innokkaimmat kalastajat saa myös helpommin mukaan veneeseen ja nauttimaan saaristosta.

Hauki kutee keväällä ja vielä alkukesästä on hyvä mahdollisuus saada isojakin kaloja niistä keväisistä kalapaikoista eli matalista ruovikkoisista lahdista missä hauki on ollut kutuhommissa. Hauki alkaa syömään ahnaasti kudun jälkeen, eikä se heti, jos milloinkaan sieltä kovin kauas lähde. Kesän edetessä itse ainaki suuntaan paikkoihin, jossa ainakin lähettyvillä on hieman syvempääkin vettä. Itse harvoin kalastan haukea syvästä, vaan silloinkin kaislikon reunat houkuttelee kohteena myös helppouden vuoksi.

Ahventa voi kalastaa kesällä monella tavalla, mutta ainakin itsellä se kesälläkin on hyvin pitkälti jigailua. Kesällä on lisäksi kiva heitellä myös pieniä vaappuja, bladeja ja muita vieheitä ahvenia narrataessa. Kun vedet ovat ylipäätään lämpimät, ahven ei vielä parveudu kuten syksyllä. Hyvällä tuurilla tai ehkäpä kalastusoppaan taidoilla voit kuitenkin yhyttää ajoparven jolloin syönti voi olla todella vilkasta ja lähes joka heitolla nappaa. Useimmiten ahvenen kalastus kesällä on kuitenkin rauhallisempaa syöntiä, mutta toisaalta oikeista paikoista kesällä saattaa napata todella isojakin ahvenia.

Tänä kesänä on tullut ihasteltua muiden kalastajien ja kalastusoppaiden edesottamuksia myös nykyaikaisen teknologian ryydittämässä kalastuksessa, eli livekaikuluotaimella kalastuksessa. Omasta mielestä se on enemmän järvikalastukseen sopivaa puuhaa, mutta melkoisia vonkaleita on luodattu ja koukutettu myös saaristosta. Livekaikuluotain on oiva apuvälinen, jos haluat etsiä sitä ennätyskalaa hieman syvemmistä kohdista ja laajemmalta alueelta. 

Kalastusopas tietysti kalastelee myös kesälomallaan. Perinteinen kesän aktiviteetti on pitkäsiimalla kalastus. Siinä aika kuluu mukavasti, kun ensin pitää saada täkykalat, sitten ladata täkyt siimaaan ja vielä käydä laskemassa siima meren pohjaan kalastamaan. Aamulla sitten käydään kokemassa siima ja joka kerta sieltä jotain saalista tulee. Siimasta useimmiten löytyy joku haukikin, mutta myös ahventa ja kuhaa.

# kalastusopas, hauki, ahven, saaristo

envelopephone-handset
fiFinnish